We raken er steeds meer aan gewend dat de ons zo vertrouwde voedingsproducten eigenlijk, plots – lijkt het wel – toch niet zo heel voedzaam of gezond blijken te zijn. Was volkorenbrood het gezondst verkrijgbare brood; tegenwoordig eten we speltbrood. De gezondheids alerts komen van alle kanten op ons af. Gebruik je margarine of halvarine? Dan eet je eigenlijk veredeld plastic. Drink jij veel melk? Dan loop je meer kans op botontkalking. Appels zijn slecht voor je tanden. Bakken in Tefal koekenpannen is ongezond voor je. Soms is het even slikken: we zijn dus op sommige gebieden al jaren verkeerd bezig? Het bijzondere is dat deze claims veelal nog waar, of gedeeltelijk waar, zijn ook. We komen als maatschappij tot steeds meer nieuwe inzichten, dankzij onderzoek van experts. In dit artikel brengen wij je ook nieuws en wel op het gebied van bakken. Want bak jij nog steeds met bloem? Het gezonde alternatief voor bloem (tarwemeel) is amandelmeel.
Het gezonde alternatief voor bakken met bloem
Als het beter kan, en net zo smaakvol – of nog smaakvoller is, waarom zouden we dan niet direct overstappen op een gezond alternatief voor ons bekende voedingsproducten? Dit geldt dus precies voor amandelmeel. Iedereen die enigszins bekend is met het thuis bakken van zoetigheid als banket (cakes, koekjes, taart) kan met een gerust hart de overstap maken.
Enkele belangrijke voordelen van amandelmeel ten opzichte van tarwemeel:
- Amandelmeel is glutenvrij. Wel zo handig indien je te maken hebt met een glutenintolerantie.
- Het bevat veel minder koolhydraten per 100 gr dan tarwemeel, hierdoor kom je minder snel aan in gewicht.
- Daarnaast krijg je sneller een verzadigd gevoel bij het eten van amandelmeel.
- Amandelmeel bevat de nodige hoogwaardige voedingsstoffen in grote aantallen, denk aan B-vitamines, eiwitten, gezonde vetten en mineralen.
- Amandelmeel is vezelrijk, wat goed is voor je darmen.
Enkele nadelen van amandelmeel zijn:
- Het spreekt voor zich dat amandelmeel duurder is dan tarwemeel, aangezien amandelmeel van echte amandelen wordt gemaakt (wat nu eenmaal een duur product is).
- Eet niet overmatig veel banket van amandelmeel bereid, aangezien je dan een overdaad binnenkrijgt van voedingsstoffen en zuren die in een te groot aantal ook weer enigszins schadelijk kunnen zijn. Zo eet je dus geen hele cake op (ze bestaan echt!) maar neem je lekker een flinke plak cake, of enkele plakjes. Op deze wijze krijg je in de juiste proporties jouw voedingsstoffen binnen!
Diverse meelsoorten met elkaar mengen
Wist je dat je amandelmeel ook perfect kunt mixen met andere meelsoorten? Meng het eens met een kwart tarwemeel en speltmeel. Zo krijg je het beste van alle meelsoorten binnen. Zorg wel dat je dan volkoren meel neemt. Volkoren meel doet weinig afbreuk aan de smaakbeleving, terwijl het natuurlijk veel voedzamer is en meer hoogwaardige voedingsstoffen bevat. Doordat amandelmeel iets zoeter van smaak is dan tarwemeel of spelt, heb je ook minder suiker nodig bij het bereiden van het deeg.