5 tips om je sollicitatie te laten slagen

Het grootste gedeelte van de sollicitanten probeert te solliciteren door te reageren op vacatures via kranten, bladen en het internet. Maar via deze manier is de kans klein dat je de baan vind waar je naar op zoek bent. Dit is niet alleen doordat iedereen reageert op deze manier en daardoor een hoop concurrentie is, maar ook doordat dit iets is wat iedereen doet. Veel organisaties proberen intern of binnen hun eigen netwerk de geschikte kandidaten te vinden.

Tip 1: Bredere aanpak

Zo kun je organisaties actief gaan contacteren om in het huidige netwerk in aanmerking te komen voor de openstaande vacature. Dit kan je doen doormiddel van je eigen netwerk op de hoogte te stellen en door organisaties een open sollicitatiebrief te sturen, telefonisch contact maken of bedrijfsdagen van de organisatie te bezoeken.

Tip 2: Motivatiebrief schrijven

Een motivatiebrief schrijven is meer dan iets vertellen over jezelf. Probeer de brieven persoonlijk te maken en begin de brief niet met Geachte. Probeer bij een motivatiebrief opstellen te richten op de recruiter die in de vacature wordt vermeld, zo maak je sneller persoonlijk contact en dat laat zien dat je de vacature echt goed hebt gelezen. Vervolgens schrijf je een brief met alinea’s, introductie, motivatie en een afsluiting. Mocht je een sollicitatie willen doen als financieel adviseur is het van belang om een wft diploma te behalen. De overheid heeft dit als vereiste gesteld en je kunt flinke boetes ontvangen wanneer je dit niet hebt behaald.

Tip 3: Vindbaarheid

Maak jezelf vindbaar. Dit doe je door je CV op verschillende CV-banken te plaatsen, in te schrijven bij verschillende organisaties en goed te uiten op social media. Dit kun je bijvoorbeeld doen op LinkedIn. Hier kun je een online CV opbouwen met je hele werkgeschiedenis. Door actief te zijn in groepen valt je profiel eerder op en door je titel in te stellen naar de job die je zoekt wordt het voor bedrijven ook makkelijker om te zien waar je daadwerkelijk naar op zoek bent.

Tip 4: Verkoop jezelf

Onthoud, in het sollicitatiegesprek ben jij het gene die verkocht moet worden. Om jezelf goed te verkopen, is het noodzakelijk dat je zelfkennis hebt. Want als je je eigen persoonlijke kwaliteiten kent, kun je overtuigend aanprijzen waarom jij degene bent die het bedrijf zoekt waar je op gesolliciteerd hebt.

Tip 5: Argumenten en voorbeelden

Wanneer je goed in kaart hebt gebracht op welke punten je goed aansluit op de openstaande functie kun je dieper duiken in de voorbereiding van het gesprek. Om jezelf op de juiste manier over te laten komen en daadwerkelijk kans te hebben op de baan moet je een goed verhaal kunnen houden en dat gaat een stuk verder dan jezelf kunnen voorstellen tijdens een sollicitatie. Het is belangrijk om degene die tegenover je zit te overtuigen. Dit doe je door voorbeelden te geven van situaties waarin je bepaalde taken hebt uitgevoerd. Daarnaast is het goed om behaalde resultaten te delen die je met jouw persoonlijke skills hebt bereikt.

admin

Vorig bericht

Een baan waarbij je andere kan helpen

Volgend bericht

4 Redenen voor een samenwerking met een persoonlijke trainer